Vraag 2: Voorkeurshouding / afplatting van het hoofdje

Misschien heb je het zelf gezien, of misschien ben je erop gewezen door iemand uit je omgeving of het consultatiebureau: een voorkeurshouding of een afplatting van het hoofdje. In dit artikel bespreken we wat een voorkeurshouding is, wat een afplatting is, hoe het komt, wat je er zelf aan kunt doen en wanneer je het beste contact kunt opnemen met ons.

We spreken van een voorkeurshouding wanneer een baby meer dan 75% van de tijd één kant op kijkt. Dit kan ook recht vooruit kijkend zijn. Zo’n afwijking van het hoofdje kan voor of na de geboorte ontstaan. Voor de bevalling kan dit bijvoorbeeld doordat het kindje lang in één houding heeft gelegen bijvoorbeeld doordat hij vroeg is ingedaald. Na de bevalling is het mogelijk dat er een somatische (lichamelijke) oorzaak of een idiopatische oorzaak is (zonder bekende oorzaak). Een somatische oorzaak zou zijn dat er een spier verrekt is tijdens de bevalling. Een idiopatische oorzaak zou kunnen zijn dat het kindje onbewust vaker van één kant aangesproken wordt, waardoor die kant van het lijfje meer getraind wordt en dus de overhand krijgt op de andere lichaamshelft.   

Omdat het babyhoofdje nog zacht is, kan het zijn dat een deel van het hoofdje door deze voorkeurshouding afvlakt. Dan spreken we van een afvlakking; plagiocefalie, scafocefalie of brachycefalie. Dit hoeft echter niet altijd samen te gaan met een voorkeurshouding. Een afvlakking kan bestaan zonder voorkeurshouding en een voorkeurshouding kan bestaan zonder afvlakking.

https://images.e-vision.nl/ncj/ncj/images/optimized/richtlijn_vkh_figuur_2.1.jpg&w=570&v=1486671088

Andere gevolgen die bij een voorkeurshouding kunnen voorkomen zijn (meer) moeite met zelfregulatie, minder actieve reflexen, passiviteit en een verminderde motorische ontwikkeling op de leeftijd van 2 jaar.

Gelukkig is er veel aan een voorkeurshouding te doen. Zoals in bovenstaand stuk te lezen valt, zijn er veel mogelijke oorzaken voor een voorkeurshouding. Als je ervoor kiest om zelf aan de slag te gaan met onderstaande tips, blijf dan goed in de gaten houden of er verandering te zien is in het verloop van een week. De meeste winst valt te behalen bij de dagelijkse gang van zaken.

Bij een voorkeurshouding naar RECHTS:

  1. Bekijk eens hoe je je kindje draagt. Ligt je kindje altijd over je linkerschouder, dan kijkt je kindje (meestal) recht vooruit of naar rechts. Draag je kindje eens op je andere schouder, dan moet hij om rond te kijken naar links kijken.
  2. Hoe verschoon je je kindje? Ligt het hoofdje links? Dan kijkt je kindje naar rechts om jou te zien. Je kunt dit aanpassen het aankleedkussen 90 of 180 graden te draaien.
  3. Vanaf welke kant komt het licht als je kindje in bed ligt? Bij rooming in/co-sleeping; aan welke kant van je kindje slaap jij? Zorg ervoor dat je aan de niet-voorkeurszijde van je kindje ligt.
  4. Waar staat de box? Wat ziet je kindje aan de (niet-) voorkeurszijde? Waar ligt het speelgoed? Zorg dat al het interessante links ligt.

Dit waren enkele concrete voorbeelden, maar bekijk vooral in elke situatie wanneer je kind in de voorkeur ligt of je iets aan de omgeving kan veranderen dat de andere kant interessanter wordt. Wanneer de voorkeurshouding naar LINKS is kun je bovenstaand rijtje natuurlijk omdraaien.

In het geval van een afvlakking richt de behandeling zich op het ontlasten van het afgevlakte gebied. Dan ga je dus ook aan de slag met bovenstaande tips, maar dan met het doel om je kindje op het bolle gedeelte van het achterhoofd te laten liggen. Of, om niet op het afgevlakte gedeelte te liggen. Dit kan door je kindje veel op de buik te leggen en te dragen in een draagdoek of –zak.

Enkele duidelijke signalen die kunnen wijzen op een onderliggend fysiek probleem zijn:

  • Als een banaantje liggen (dus met het lijfje in een bocht)
  • Linkeroor iets naar de linkerschouder gekantelt en naar rechts kijkend
  • Het lukt je kindje niet om zelf de kijkrichting te veranderen, ook niet als dit wel wordt uitgelokt.

Helpen bovenstaande tips onvoldoende? Of vind je het gewoon prettig dat we meekijken? We denken graag met je mee!